Kendő ápolás, mosás tippek

Hogyan növeljük kendőink élettartamát?

Tippek a kendők, sálak tárolása

 

 1. Kendős fiók

 

Minden igazi kendőgyűjtő féltett kincsét képezik az évek során megszerzett különleges darabok. A kendők anyaga többnyire rendkívül finom szövésű, érzékenysége okán nagyobb odafigyelést igényel. Ideális esetben kendőink, ékszersálaink számára külön fiókot tudunk biztosítani. Fiókban tartva a szépen felgöngyölt kendők nem lesznek gyűröttek, könnyen áttekinthetők, portól és napfénytől is védve vannak.

 

 1. Doboz  –  praktikus szeparáció

 

 

Elővehetünk egy nem használt cipős dobozt, vagy bármilyen lezárható karton,  ill. műanyagdobozt , amibe szépen bepakoljuk az összehajtott kendőket, sálakat. Ennek nagy előnye, hogy a dobozt az ágy alá is csúsztathatjuk, vagy a szekrény tetejére rejthetjük.  Így nem foglal helyet a szekrényben, mégis portól, napfénytől védve tárolhatjuk.

 

 

 1. Vállfán lógva – szabadon vagy szekrényben

 

 

Kendőink tárolására szintén alkalmas módszer a vállfa használata, így foglalnak el legkevesebb helyet a szekrényünkben. Napfénytől védve vannak, így nem veszítik el színüket és a por is kevésbé telepszik bele az anyagokba. Hátránya lehet, hogy a kendők gyakran lecsúsznak a vállfáról, és csak évek múltán találjuk meg a gardrób legalján. Válasszunk körültekintően vállfát, mert az érdes, szálkás felület a finom kis szálakat könnyen kihúzhatja.

 

Kendő ápolási tippek

 

Gépi mosás

Miután megtaláltuk és begyűjtöttük a saját stílusunkhoz leginkább illő kendőinket,  ajánlatos figyelembe vennünk, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk ahhoz, hogy éveken keresztül használhassuk őket.

A kendők és sálak tisztántartása kulcsfontosságú a  hosszú élettartamuk megőrzéséhez. Ha a kendő címkéjén speciális mosási utasítások olvashatók, ügyelnünk kell arra, hogy gondosan  kövessük ezeket.

Ha a címke szerint a sál mosógépben mosható, akkor ez a legnagyobb valószínűséggel biztonságos módja a mosásnak, azonban – amennyiben van rá szabad idő - a minőségi szöveteknél a kézi mosás mindig jobb választásnak bizonyul.

Még ha a kendőn szereplő címke szerint használható a szárítógép, érdemes észben tartani, hogy a levegőn történő szárítás sokkal szelídebb módszer.

 

Kézi mosás és szárítás

 

Hogyan mossuk ki a legérzékenyebb selyemkendőinket? 

 1. Töltsük meg a mosdókagylót vagy egy nagy tálat hideg vízzel.
 2. Adjunk kis mennyiségű mosószert a vízhez és habosítsuk fel.
 3. Merítsük a kendőt teljesen a vízbe, és hagyjuk ázni 10-15 percig.
 4. Gyenge nyomkodás után vegyük ki a kendőt, és hideg csapvízzel mossuk át, amíg az átfolyó víz minden habot eltávolít belőle.
 5. Nyomkodjuk ki a kendőből a vizet – de csak óvatosan. Ne túl erősen, mert az esetleg árthat az anyagának.
 6. Terítsük rá a kendőt egy törülközőre, majd a törülközőt a kendővel együtt tekerjük fel egy hengerré. Ezzel jelentős mennyiségű nedvességet átvesz a törülköző a selyemkendőtől.
 7. Tekerjük ki a törülközőt, és hagyjuk a kendőt fektetve a törülközőn száradni.
 8. Figyelem! Ne szárítsuk lógva a selyemkendőnket, mert károsíthatja a finom szövésű anyagot.

 

 

Kendők - sálak vasalása

 

Vasalási tanácsok

Kendőink gyakran készülnek finom szövésű, magas hőre érzékeny anyagokból, ezért vasalásuk során nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk. A kendőkre varrt kezelési útmutatókat  gyakran a megvásárlás után el is távolítjuk.  Fontos tudni, hogy a magas hőmérséklet összehúzza, megégeti az anyagot, ezért inkább mindig a legalacsonyabb hőmérsékletre állítsuk a vasalót.

A selyemszövet rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra, a napfényre, a gyűrődésre.  A legkíméletesebb vasalási technika, amikor a vasalót alacsony hőmérsékletre állítva nem érintjük közvetlenül a selyemszövet anyagához.  Ilyenkor egy könnyű, vékonyabb pamutszerű anyagot helyezünk a kendő fölé, és a vasaló talpa evvel az anyaggal érintkezik közvetlenül. Az alatta lévő érzékeny selyemszövet ezáltal nem sérül és megakadályozza a kifényesedését.